Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Hoe deze community van HG&SW-specialisten is ontstaan

Tijdens mijn studie psychologie had ik ook supervisie. Mijn toenmalige supervisor raadde mij aan om het boek ‘The highly senstitive person’ van Elaine Aron te lezen. Dat was toen (1996) net uit en alleen in het Engels verkrijgbaar. Het was een schot in de roos en belangrijk voor me want voor het eerst werd ik me bewust van kwaliteiten die ik heb maar die ik tot dan toe telkens zag als ‘zwaktes’.

Geboorte

In november 2003 werd mijn ééneiige tweeling geboren. Dankzij mijn achtergrond zag ik al snel dat ze hooggevoelig zijn, kon in daar rekening mee houden en aan ze doorgeven hoe ze hun kwaliteiten kunnen benutten terwijl ze goed voor zichzelf blijven zorgen.

En nog één

In mei 2007 werd onze jongste zoon geboren. Hij was vanaf het moment dat hij zijn grote kijkers opende, heel sterk aanwezig. Ook bij hem herkende ik hooggevoeligheid, maar er was ook ander, zeer kenmerkend gedrag bij hem dat ik niet goed kon plaatsen.

Strong-willed

Totdat ik in 2011 een vriendin van mij sprak, die arts is in Engeland. We spraken over haar dochter en mijn vriendin zei: “she’s strong-willed’. Er ging gelijk een lampje in mij aan en ik vroeg door. Het bleek dat de eigenschap ‘strong-willed’, net als de eigenschap ‘highly sensitive’ uit de V.S. kwam en dat daar ook boeken over geschreven waren.

Puzzelbol

Terwijl mijn vriendin hierover sprak, viel voor mij de puzzel in elkaar. Ik zag (en zie) het letterlijk voor me: een puzzelbol met puzzelstukjes. Sommige stukjes waren/zijn verlicht, andere nog niet. Ik wist dat dit de stukken waren die ik nog te ontdekken had/heb.

Model van de innerlijke familie

Maar de puzzel(bol) was al wel in elkaar gevallen. Natuurlijk: iemand kan naast de eigenschap hooggevoelig ook eigenschap strong-willed hebben! Dat het kwartje zo helder viel, was mede te danken aan het model van de innerlijke familie van Arienne Klijn, waarmee ik toen al werkte. Het model is een systeemtherapeutische metafoor voor o.a. de persoonlijkheid waardoor ik beide eigenschappen ook goed in het licht van de hele persoonlijkheid kon en kan plaatsten.

Er kwam een stroom op gang

Er waren al wel boeken geschreven over hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit en over strong-willed, maar nog nooit over de combinatie van deze 2 eigenschappen. Ik begon als eerste over de combinatie te schrijven via mijn blog op mijn site www.gevoeligheidgrootbrengen.nl

Dat gaf zoveel herkenning dat er al snel een stroom op gang kwam. Samen met ouders die naar mijn cursussen kwamen en met behulp van het model van de innerlijke familie, keken we naar alle situaties die ouders tegenkwamen en tegenkomen. Daaruit ontstonden diepere inzichten en handvatten. De basis is herkenning en erkenning.

Missie en boeken

Dat werd dan ook mijn missie: meer (h)erkenning en erkenning voor het hooggevoelige kind en in het bijzonder voor het hooggevoelige kind met een sterke wil.

Uitgeverij Scrivo Media klopte al snel op mijn deur met de vraag of ik hier een boek over wilde schrijven. Te snel want ik was toen nog niet toe aan het schrijven van een boek. Maar een paar jaar later wel. Ouders hadden al vaak aangegeven dat ze graag ook een boek wilden voor hun kind.

Draakje Vurig

Samen met Josina Intrabartolo publiceerde ik in 2016 eerst ‘Draakje Vurig’ en in 2017, 10 jaar na de geboorte van mijn jongste, verscheen mijn boek ‘Het hooggevoelige kind met een sterke wil’. In 2018 publiceerden we ‘Draakje Vurig op school’.

Professionals

Inmiddels kon ik de vraag naar consulten niet meer aan, liepen mijn cursussen en lezingen vol en waren er steeds meer professionals die mij vroegen of ik ze wilde/kon opleiden.

Ik had (en heb) het erg naar mijn zin met ouders/verzorgers als doelgroep en het was dan ook niet gelijk vanzelfsprekend om professionals als doelgroep erbij te nemen. In 2017 voelde ik dat ik er klaar voor was.

In het belang van

Het belangrijkste was en is echter het antwoord op de vraag die ik mezelf altijd stel: “is dit in het in het belang van mijn doelgroep: (ouders van) hooggevoelige kinderen met een sterke wil?” Het antwoord was volmondig: “JA”!. Natuurlijk is het in het belang van de doelgroep als meer professionals gespecialiseerd raken in HG&SW en als ouders bij professionals terecht kunnen die bij hen in de buurt wonen. Daarmee was mijn keus gemaakt.

Arienne Klijn

Mijn werk doorgeven aan andere professionals wilde en wil ik echter alleen mét het model van de innerlijke familie. Dus vroeg ik mijn geweldige vriendin en collega Arienne Klijn (die zelf uiteraard mensen opleidt in haar model) of ze met mij de opleiding tot HG&SW-specialist met de innerlijke familie wilde geven. Dat wilde ze gelukkig dus toen kon het in gang worden gezet!

Opleiding HG&SW-specialist

In maart 2018 startte ik samen met Arienne met het opleiden van de eerste professionals. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om na de opleiding ‘veel plezier en succes’ te roepen naar de professionals, maar het leek me voor ouders en anderen die op zoek zijn naar HG&SW-specialisten van waarde als we als HG&SW-specialisten een community zouden vormen.

Deze community-site

Deze site is de virtuele ontmoetingsplek van onze community. Een centrale plek waar je:

  • Gelijk (actuele) informatie kunt vinden over HG&SW via onze blog.
  • Een goed opgeleide specialist in HG&SW kunt vinden.
  • Van alles kunt halen uit onze zich ontwikkelende online bibliotheek.
  • Kunt zien wat er aan evenementen op de agenda staan.

Voor onszelf is de community ook van grote meerwaarde omdat we op deze manier van en met elkaar blijven leren in het relatief jonge HG&SW-veld. Waar wij in ontwikkelen, kunnen we ook weer doorgeven.

Samen

Ik ben bijzonder trots op, blij met en dankbaar voor al de professionals die zich met hart en ziel en grote kundigheid inzetten voor het hooggevoelige kind met een sterke wil, hun ouders, leerkrachten en verzorgers. Samen kunnen we (veel) meer.

Janneke van Olphen

Psycholoog, auteur en grondlegger van de combinatie hooggevoelig met een sterke wil.

www.gevoeligheidgrootbrengen.nl

www.hooggevoeligsterkewil.nl