Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Kenmerken hooggevoelig met een sterke wil

Dwars, driftig, explosief zijn woorden die vaak gebruikt worden als een kind een sterke wil heeft. Overprikkeld, overgevoelig, snel van slag zijn woorden die vaak gebruikt worden als een kind hooggevoelig oftewel hoogsensitief is. Bij een kind dat zowel hooggevoelig is als een sterke wil heeft (strong-willed), worden al deze woorden regelmatig in de mond genomen.

Geen kenmerken van hooggevoelig met een sterke wil

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil kunnen inderdaad flink dwars doen en driftig zijn, flink overprikkeld en snel van slag raken. Toch zijn dit geen kenmerken van hooggevoelig of van een sterke wil. Omdat ‘dwars, driftig, overprikkeld en snel van slag’ schaduwkanten zijn. Schaduwkanten zijn signalen dat er ‘iets speelt’ en dat kan van alles zijn.

Voorbeeld 1

Als een kind vaak dwars doet en tegenwerkt, dan kán dit een signaal zijn dat het kind meer behoefte aan autonomie heeft en dat kán een aanwijzing zijn dat een kind strong-willed is. Maar het kan bijvoorbeeld ook een signaal zijn dat een kind meer behoefte heeft aan persoonlijke aandacht en dat dit niets te maken heeft met strong-willed.

Voorbeeld 2

Als een kind vaak overprikkeld is, dan kán dit een signaal zijn dat het kind veel (subtiele) informatie bewust waarneemt en niet tijdig verwerkt en dat kán een aanwijzing zijn dat een kind hooggevoelig is.

Maar het kan bijvoorbeeld ook een signaal zijn dat een kind al een tijdje slecht slaapt en prikkels niet goed verwerkt en dat dit niets te maken heeft met hooggevoelig/hoogsensitief.

Eigenschappen

Zowel hooggevoeligheid als een sterke wil zijn eigenschappen. Eigenschappen die bestaan uit een specifieke set aan kwaliteiten die iemand in sterke mate bezit. Ofwel: als je bepaalde kwaliteiten in sterke mate herkent bij je kind of bij jezelf, dan is dit een sterke aanwijzing dat je hooggevoelig/hoogsensitief bent. Dit geldt dus ook voor strong-willed/een sterke wil.

Kwaliteiten hooggevoelig en een sterke wil

Wat zijn dan die specifieke kwaliteiten die hooggevoelige mensen en strong-willed mensen in sterke mate hebben?

HOOGGEVOELIG/HOOGSENSITIEF

 • Neemt subtiele informatie bewust waar: merkt bewust allerlei subtiele details op in structuur/textuur, geuren, visueel, auditief etc. Kan hierdoor (intens) genieten van kleine dingen maar ook sneller vol zitten met indrukken en sneller last hebben van hetgeen bewust wordt waargenomen.
 • Neemt ook (subtiele) emoties en sferen bewust waar: voelt anderen sterk aan, voelt hoe een ander zich voelt, kan hier (sterk) op mee resoneren.
 • Beleeft waargenomen informatie intens: indrukken gaan niet het ene oor in en het andere oor uit. De indrukken maken indruk.
 • Verwerkt waargenomen informatie diep: denkt door over hetgeen beleefd is/wordt, reflecteert hierover, legt diepgaande verbanden op allerlei niveaus.
 • Heeft een sterk inlevingsvermogen: kan sterk meeleven en heeft op een jonge leeftijd ook al een sterk inlevingsvermogen (het vermogen om je in een ander te verplaatsen).

STERKE WIL / STRONG-WILLED

 • Heeft een sterke wilskracht: weet heel scherp voor ogen goed wat hij/zij wil.
 • Heeft een sterke intrinsieke motivatie: is sterk intrinsiek gemotiveerd (van binnenuit gemotiveerd), gedreven in, enthousiast over en nieuwsgierig naar hetgeen hij/zij wil. Extrinsieke motivatie (belonen) werkt als het werkt slechts tijdelijk, maar heeft meestal een averechts effect.
 • Heeft een sterke behoefte aan autonomie: wil (heel) graag zelf bepalen en zelf doen.
 • Heeft een grote vindingrijkheid: om voor elkaar te krijgen wat hij/zij wil. Als het niet zus, kan, dan proberen we het zo en anders zo en anders zo etc.
 • Is sterk aanwezig: je kunt moeilijk om hem/haar heen.

Een volledigere lijst downloaden?

Of iemand hooggevoelig en/of strong-willed is, herken je dus aan bepaalde kwaliteiten die iemand in sterke mate bezit. Download hier de volledige lijst die ik hiervan maakte of lees mijn boek ‘het hooggevoelige kind met een sterke wil’ of voor je kind  een boek uit de ‘Draakje Vurig‘ serie.

Janneke van Olphen

Psycholoog en auteur, grondlegger van de combinatie hooggevoelig & strong-willed

www.gevoeligheidgrootbrengen.nl

Vorige

Volgende

1 Reactie

 1. Debbie Marijs

  Hallo,

  Mijn zoontje is nu 2,5 is hs/sw, althans als ik de juf en huisarts mag geloven. ik heb wat leeswerk gedaan en het valt ook allemaal wel op zijn plaats en ik heb het idee dat ik hem ook wat beter begrijp na het inlezen. Maar omdat hij 2,5 is Willen ze er nog geen officiële “diagnose” zoals ze dat zelf zeggen op plakken.. maar hoe gaan wij als ouders hier nu mee om en hoe leer ik mijn kind van deze leeftijd er zelf mee om te gaan? En hoe leer ik hem dat het gewoon oke is dat hij soms wat anders reageert dan de andere kinderen in de klas?

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *