Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Heerlijk dat er even niet meer zoveel hoeft. De laatste weken van school zijn altijd zo intensief… Fijn om dan nu eindelijk samen op vakantie te zijn en tot rust te komen. Toch?

Overprikkeling

Voor de innerlijke meisjes van onze kinderen lijkt vakantie vaak fijn. Er is meer tijd om samen te zijn, met het hele gezin. Harmonie en verbinding, daar doen zij het goed op. Maar met het verdwijnen van de dagelijkse druk, verdwijnt ook een grootdeel van de structuur. En vormeloosheid vinden innerlijke meisjes niet fijn. Het voelt onrustig en onoverzichtelijk en alle nieuwe indrukken op vakantie kosten óók flink wat wen- en verwerkingstijd. Gun hen die tijd, creëer overzichtelijkheid en duidelijkheid waar dat kan, zodat de vakantieplek snel ‘veilig’ voelt. Benoem ook dat het altijd even wennen is en dat de spanning écht wel weer verdwijnt. Verwacht – zeker die eerste dagen – niet teveel van je kind. En schrik niet van tranen of heftige boze buien…, dat zijn ‘gewoon’ signalen van overprikkeling.

Onderprikkeling

Ook voor de innerlijke jongetjes van onze kinderen kan op vakantie gaan best een beproeving zijn. Tuurlijk, er is veel te ontdekken, maar het langzamere tempo en het gebrek aan (cognitieve) uitdaging en de vormeloosheid kan hen op een gegeven moment lamlendig laten voelen. En ook dit kan eruit komen als heftige boosheid… als een signaal van onderprikkeling – een tekort aan de juiste, voedende prikkels.

Op ontdekkingstocht

Er bestaat helaas geen standaard handleiding voor een spetterende relax-vakantie zonder gedoe, eentje die precíes goed in balans is om overprikkeling en onderprikkeling te voorkomen. Maar alleen al het kunnen herkennen van onderprikkeling (futloos innerlijk jongetje) en overprikkeling (gespannen innerlijk meisje) bij je kind geeft inzichten in wat je kind waarschijnlijk nodig heeft. Liefde en erkenning is sowieso altijd goed. En ga samen ontdekken en experimenteren met wat jullie energie geeft, waar jullie blij van worden. Naast dat dat de vakantie een stuk aangenamer maakt, heb je gelijk ook voor ná de vakantie een fijn lijstje van energie-gevende & ontspannende activiteiten achter de hand. Voor als het ‘normale’ leven weer begint.

Hulp nodig?

Mocht je met de handen in het haar zitten en echt even niet meer weten hoe je het moet aanpakken, kun je terecht bij de erkende (hoog)gevoelig & sterke wil specialisten van deze community. Voor wat praktische handvatten en inzichten om de rest van de vakantie meer ontspannen door te komen.

Geschreven door: Angelique van der Mast www.praktijkJulijn.nl

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *