Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Hooggevoelig kind met een sterke wil? Deze boeken wil je zeker lezen

Hoe kom jij in gesprek met jouw kind? Boeken zijn een laagdrempelige manier om thema’s, zoals emoties en hooggevoeligheid te bespreken.  Het zorgt voor (h) erkenning, nieuwe inzichten en verbinding. In de begeleiding van ouders en kinderen gebruik ik regelmatig boeken. Hieronder zet ik mijn favorieten op een rij. Er staan boeken op de lijst die je samen met jouw kind kunt lezen. En ook boeken die een aanrader zijn voor papa’s en mama’s.  

Leuke, avontuurlijke en inspirerende boeken voor een hooggevoelig kind met een sterke wil

Hooggevoelig kind sterke wil

Draakje Vurig en Luce

Deze boeken zijn in veel woonkamers, klaslokalen en praktijken (voor)gelezen. En terecht! De verhalen van Draakje Vurig zijn herkenbaar voor alle wilskrachtige, maar tegelijkertijd gevoelige kinderen. Er zijn drie boeken verschenen: Draakje Vurig, Draakje Vurig op school en Draakje Vurig en de spiegel. Janneke van Olphen werkte samen met Josina Intrabartolo (bekend van Kabouter langmuts) aan deze geweldige serie. 

Ook ontwikkelden zij samen Luce. Een prentenboek over het thema onderprikkeling (mentale ondervoeding). Vuurvliegje Luce geeft licht als ze enthousiast is. Als ze na de vakantie weer naar school mag, straalt ze. Na een tijdje schijnt haar licht steeds minder fel en wil ze niet meer naar school. Zal het Luce lukken om toch weer te gaan stralen? Via deze link kun je alle boeken van Janneke bekijken

Op zijn tenen getrapt

Collega Manon Leeflang schreef dit prachtige prentenboek over een hooggevoelig olifantje met een sterke wil. Jack voetbalt graag en kan niet wachten tot hij op het veld staat. Hij wil scoren, maar tijdens de wedstrijd gaat het mis. Is jouw hooggevoelig kind dol op sporten, maar zorgt dit ook voor spanning? Dan is dit een prettig boek om samen te lezen.

De Yukon Vuurman

Een boek voor avontuurlijke kinderen met een sterke verbeeldingskracht. Voor mijn gezin is dit één van de leukste boeken, die wij samen hebben gelezen.  Het heeft niet direct een link met hooggevoeligheid of een sterke wil. Alhoewel hoofdpersoon Erik wel veel doorzettingsvermogen heeft (hij overleeft alleen in de Yukon). Het is vooral een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Een leerzaam survivalboek waarin kinderen leren over het leven in de natuur. Van vuur maken, tot touw twijnen en zelfs een pijl en boog maken. Het boek van avonturier Daan Kloeg kun je alleen bestellen op zijn website www.yukonvuurman.com

De overweldigende avonturen van Sleepy Fox

De titel is leuk en het verhaal is nog avontuurlijker. Het grootste avontuur is dat kleine Sleepy Fox zichzelf leert kennen. Schrijver Onne (en co-schrijver Angelique) is bekend van het online platform en de app meditaties-voor-kinderen. Het is een interactief voorleesboek met meditaties. Bij het boek krijg je ook tijdelijk toegang tot het platform. Zo maken kinderen op een natuurlijke manier kennis met meditatie. Dankzij Sleepy Fox is dit helemaal niet saai.

Ferm

De gedichten van Lentezoet ken je vast al. Schrijfster Tirza van Schie schrijft ook boeken, zoals Ferm en Ferm-die waarin haai het heeft gedaan. Ferm is enthousiast en gevoelig en zijn ideeën zijn HEEL groot. Hij kan ook HEEL boos worden en HEEL verdrietig zijn. Hij doet niks half. Ferm is een fijn boek voor kinderen die intense emoties ervaren. Het leert ze dat ze boos HEBBEN en niet zijn 😊. 

Sprookjesmeditaties voor kinderen van Relax Kids

Een fijn boek voor volle hoofden en onrustige lijfjes. Marneta Viegas heeft sprookjes en versjes omgezet in meditaties en visualisaties. Kinderen kunnen zo op een eenvoudige manier (leren) ontspannen. Voor het bedritueel of een rustmoment na school is dit een prettig boek.

Boekentips voor ouders van een hooggevoelig kind met een sterke wil

Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Hét boek wat het begrip hooggevoelig kind met een sterke wil introduceerde. Collega Janneke schrijft op heldere wijze over hoogsensitieve kinderen die prikkels opzoeken en een ijzersterke wil hebben. Ouders die dit boek hebben gelezen, zeggen: ‘Het is alsof ze over mijn kind schrijft. Na jaren zoeken hebben wij eindelijk (h)erkenning gevonden’. Wat mij betreft hoort dit boek in iedere boekenkast van een ouder met een hooggevoelig kind.  

Vurig sensitief opvoeden

Praktische handvatten en tips voor het opvoeden van een hooggevoelig kind met een sterke wil. Dit vind je in het boek Vurig sensitief opvoeden van Collega Nessie. Het boek bevat een stappenplan dat je helpt bij het opvoeden van een vurig sensitief kind. Vooral het hoofdstuk over zelfzorg is waardevol. Met tips en oefeningen die je leren omgaan met jouw eigen gevoeligheid en vurigheid.

Jagen, verzamelen, opvoeden

En dan nu iets heel iets anders. Het laatste boek op deze lijst geeft een verfrissende kijk op opvoeden. De schrijfster van dit boek gaat naar de oudste gemeenschappen van de wereld (Maya, Inuit en Hadza) om antwoorden te vinden op haar opvoedvragen. Bij de Maya ontmoet zij tienerkinderen, die vrijwillig bijdragen aan het huishouden. Iets waar veel Nederlandse ouders op hopen. Wat haar opvalt is dat de ouder-kind relatie gebaseerd is op samenwerking in plaats van controle en macht. Het geeft een interessante kijk op opvoeden. Die goed aansluit bij de opvoeding van hooggevoelige en strong-willed kinderen. Niet alles is uitvoerbaar, maar er zijn praktische oefeningen die je helpen verantwoordelijkheid en samenwerking te stimuleren.

Meer informatie over een hooggevoelig kind met een sterke wil?

Heb jij een boek dat niet op deze lijst mag ontbreken? Stuur dan een berichtje. Heb je een vraag over een hooggevoelig kind met een sterke wil? Het team van hooggevoelig sterke wil specialisten helpt je graag.

Geschreven door Chantal van Klaarbergen van Vurige Kinderen

Vorige

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *