Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Waarom bepaalde situaties telkens escaleren

Deze week een prachtige sessie met een vader gehad, die wilde onderzoeken waarom bepaalde situaties met zijn dochter telkens  escaleren. Zijn hooggevoelige dochter met een sterke wil, laat zich niet zomaar vertellen wat ze moet doen en doet dingen graag op haar eigen(-wijze) manier. Vader heeft daar wel eens moeite mee, zeker als zijn dochter allemaal spullen gebruikt die toch echt een andere functie hebben. Zo had zijn dochter onlangs een parcours uitgezet in de tuin en al het bestek in de grond gezet om de route aan te duiden. Als hij zijn dochter vertelt dat ze dat niet mag doen, wordt ze ontzettend boos en opstandig. Uiteindelijk escaleert dit…

Het model van de innerlijke familie toepassen

Met het model van de innerlijke familie hebben we gekeken naar wat er gebeurt in de interactie tussen vader en kind. In deze situatie staat de schaduwkant van de innerlijke man van vader voorop met onder andere de overtuigingen “spullen gebruik je waar ze voor bedoeld zijn” “als kind doe je wat je ouders je zeggen” en “brutaal gedrag accepteer ik niet”. En is hij gericht op het gedrag wat zijn dochter laat zien. Tegenover hem staat de schaduwkant van het innerlijk jongetje van zijn dochter: brutaal, dwars en opstandig. Ontstaan vanuit een gespannen innerlijk meisje. 

Wat is er nodig?

We hebben gekeken naar wat er nodig is om aansluiting te krijgen met zijn dochter. En hoe hij in gesprek kan blijven, zonder escalatie. Hoe hij voorbij het gedrag kan kijken. Wie is daarvoor nodig van de innerlijke familie? En wat heb je nodig om deze naar voren te zetten? 

Een mooi en inzicht gevend gesprek ontstond over de eigen opvoeding en het niet gewend zijn om verder te kijken dan het gedrag en vanuit de innerlijke vrouw waar te nemen. Maar wel de bereidheid hiertoe!

De eerste stappen zijn gezet om te oefenen hierin. Een nieuwsgierige eigen-wijze man, die zichzelf eigenlijk heel erg herkent in zijn dochter. 

Hartelijke groet,

Simone Lemstra 

Specialist het hooggevoelige & strong-willed kind en (vermoedelijk) hoogbegaafdheid

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Hilde Van Raemdonck

  Beste;
  Is er ook begeleiding voor volwassenen met HG &SW? (België; Gent)
  Mvg
  Hilde

  Antwoord
  • HGSW

   Dit is mogelijk. Het beste is echter om contact op te nemen met onze specialisten in Belgie en dit men hen te bespreken.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *