Hooggevoeligsterkewil community

“ Informatie en hulp voor ouders en begeleiders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil”

Een vurige les over gedachtebouwen

In onze pyjama’s gaan we de trap af. Het is nog donker en koud beneden. Op de tast ga ik naar het koffieapparaat en jij rent naar de achterdeur. Jouw laarsje staat daar en wat ben je blij en verrast dat er een kadootje in zit. Ik ben niet verrast. Geraakt wel, door het eerste schoenkadootje dit jaar. Het is een doosje lego. Wat is het lang geleden dat wij een dag lang in onze pyjama’s met de lego hebben gespeeld, denk ik. Je vliegt steeds vaker uit. Hup, op je rode fietsje naar jouw vriendjes in de wijk.

Jij denkt hetzelfde en zegt: “Vandaag de hele dag lego?”
“Leuk, welke wil je eerst maken?”, vraag ik
“Een ijskasteel”, zeg jij

Lego sorteren

Een hele dag lego betekent meestal dat papa of mama in allerlei bakken op zoek gaan naar dat ene legosteentje en het toch weer in de eerste bak vinden. En dat jij dan de steentjes in elkaar zet. Lego sorteren is hier een ding geworden. We zijn eerst begonnen met het sorteren per set, maar dan heb je teveel bakken nodig en het opruimen is ook onmogelijk. Sorteren per kleur, dat doen we nu.

Tijdens het spelen op de pyamadag begint daar ook de frustratie van papa en mama: “Hé, er is toch weer een bak met alle kleuren door elkaar. Zo kunnen we niks maken.” Ik pak het legoboekje en zeg: “Volgens mij sla je een stapje over?” en “Oh, zit je heel iets anders te maken?”

Terwijl papa en mama zoeken en sorteren, zit jij in gesprek met twee legopoppetjes. Het gaat over een land waar Spinjitzu’s  (iets met martial arts en ninja’s) elkaar bestrijden met ijs en vuur. “Help je nog mee?”, zeg ik. Jij haakt duidelijk af en wordt bijna een Spinjitzu. “Ik wil gedachtenbouwen!!”, schreeuwt de ninja. Het is een krijger met een ijzeren wil, maar zijn vindingrijkheid is benijdenswaardig.

Gedachtebouwen

Zo noem jij het bouwen vanuit fantasie, zonder boekjes en zonder gesorteerde bakken. Jouw ideeën en energie werken aanstekelijk. Het jongetje in mij is ineens wakker, want ook ik wil vaker gedachtebouwen. De dag beginnen zonder een plan. Wanneer deed ik dat voor het laatst?

En zo gingen we op een mooie zondag gedachtebouwen.
En ook toen de werkweek begon, ging ik meer gedachtebouwen.
Daarna kon ik veel beter sorteren en volgens het boekje werken.

Deze mama leerde van haar vurige kind een bijzondere les en schreef Sinterklaas een brief.  

Beste Sint, bedankt voor het setje lego. Kunnen we nog iets toevoegen aan ons verlanglijstje? Dit jaar willen wij ook zo’n grote ongeorganiseerde bak met lego, waarin we lekker alles door elkaar kunnen gooien, zodat de Spinjitzu’s ook eens buiten de boekjes kunnen bouwen. Groetjes uit Zeewolde!

Geschreven door Chantal van Klaarbergen van Vurige Kinderen

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *